BilXtra expanderar i Sverige genom nytt partnerskap

  • Pressmeddelanden
  • 15 apr 2024, 08:00 CEST

Den snabbväxande butiks- och grossistkedjan BilXtra fortsätter att öka i Sverige. Genom ett nytt partnerskap växer antalet anläggningar med 18 procent då flera butiker byter kedja och ansluter till BilXtra i april. Målet är att fortsätta stärka BilXtra som ett framgångsrikt komplement till Mekonomen Companys övriga koncept i Sverige.

MEKO, där Mekonomen Company utgör den svenska verksamheten, startade BilXtra i Sverige 2019. Sedan dess har BilXtra stärkts betydligt som en utmanare till etablerade butiker och grossister och som ett strategiskt alternativ till välkända koncept som MECA och Mekonomen. Antalet BilXtra-butiker har sedan starten ökat från tre till 27.

Nu växer antalet anslutna butiker med över 18 procent tack vare ett franchiseavtal med företaget BILAM, som äger fem butiker i södra Sverige. Anläggningarna ligger i Halmstad, Hässleholm, Laholm, Osby och Älmhult och har tidigare varit en del av en annan kedja – till nu. Under april ansluter de till BilXtra.

–  Vi är mycket glada för förtroendet och genom BILAM får vi in en kraftfull partner med ett stort kunnande och en stark lokal förankring. Jag är övertygad om detta är startskottet för ytterligare förändringar på marknaden där BilXtra kommer att expandera på fler orter, säger Sonny Torgrimsson, vice vd och försäljningschef på BilXtra.

–  Med BilXtra och Mekonomen Company i ryggen har vi en partner som verkligen tror på oss. Jag ser partnerskapet som starten för ett fortsatt samarbete där vi nu tar sikte på ytterligare tillväxt, säger, Fredrik Bjerngren vd för BILAM. 

Mekonomen Company Sverige har totalt 14 varumärken med koppling till den oberoende fordonseftermarknaden, däribland MECA, Mekonomen, BilXtra, Speedy och Promeister. Varje varumärke och koncept riktar sig till specifika segment i syfte att nå många kundgrupper samtidigt. MEKO omsatte 4,1 miljarder kronor i Sverige under 2023, vilket motsvarade drygt 24 procent av koncernens totala omsättning.